Plaats van de bevalling

Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap mag je met ons bevallen op een plaats naar keuze. De meeste baby’s worden iets na de 40 weken geboren, maar eerder of later kan ook! Waar je wil bevallen, mag je in Nederland zelf bepalen. Dit kan thuis zijn of in een ziekenhuis. Dit laatste noemen wij een poliklinische bevalling. Ongeacht de keuze waar je wil bevallen is het noodzakelijk om een kraampakket aan te vragen bij je zorgverzekeraar.

Thuis bevallen
Je mag thuis bevallen als jij en je kindje gezond zijn en je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent. Thuis in je eigen omgeving lukt het vaak beter om te ontspannen, wat een positief effect heeft op het verloop dat de bevalling. Daarnaast hoef je niet met weeën op pad, wat ook prettig kan zijn. Wij nemen alle spullen mee die we nodig zouden kunnen hebben en zijn voorbereid op alle spoedsituaties waar we in het ziekenhuis ook op voorbereid zijn. Zo is bewezen dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis en is er een kleinere kans op medische ingrepen.

De kraamverzorgster komt bij een thuisbevalling ook helpen. Voor ons is het fijn een extra paar handen te hebben en voor jullie is het fijn dat ze helpt bij de verzorging van jou en de baby. Ook helpt ze met opruimen en schoonmaken.

Thuis heeft het de voorkeur om op de begane grond te bevallen, maar op de eerste verdieping is ook een optie. Echter is het niet verantwoord om hoger te bevallen dan op de eerste verdieping.

Er is altijd een kans dat je tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis moet. Soms is dit spoed, maar meestal kan je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis. Om deze reden is het wel goed altijd een ziekenhuistas klaar ze zetten. Gewoon voor het geval dat.

Het zal heus niet nodig zijn maar zet hem toch maar even klaar: je ziekenhuistas. Gewoon voor het geval dat. Dat is weer een zorg minder!

koffer01

Poliklinisch bevallen
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij je prettiger voelt bij een bevalling in het ziekenhuis! Het is belangrijk dat je de plek kiest waar jij je het fijnst voelt, want dit is goed voor het verloop van de bevalling. Een bevalling in het ziekenhuis zonder medische reden, heet een poliklinische bevalling. In Groningen heb je de keuze voor twee ziekenhuizen, namelijk het UMCG en het Martiniziekenhuis. Een poliklinische bevalling wordt meestal niet volledig vergoed door je zorgverzekeraar, tenzij je goed aanvullend verzekerd bent. Het is goed om bij de verzekeraar na te gaan wat de kosten voor een poliklinische bevalling zijn.

Een poliklinische bevalling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling. Dit houdt in dat wij je bevalling begeleiden. Als jij of je partner belt dat de bevalling begonnen is, zullen we meestal eerst bij je thuis langs komen. Afhankelijk van de hoeveelheid ontsluiting en het verloop van de bevalling, zullen we in overleg bepalen wanneer het een goed moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Over het algemeen is dit tussen de 4 en 5 cm ontsluiting.

Het kan zijn dat er tijdens de bevalling een situatie ontstaan waardoor er meer zorg nodig is. In zo’n geval wordt de bevalling klinisch genoemd en komen de verloskundige van het ziekenhuis (klinisch verloskundige) en/of de gynaecoloog erbij.

Als alles goed gaat na de bevalling, gaan jullie al vrij snel weer naar huis. Meestal is dit tussen de 2-4 uur na de bevalling. De kraamzorg zal jullie dan helpen bij de eerste opstart thuis. In sommige gevallen zijn zij ook al bij de bevalling aanwezig.