Borst- of flesvoeding

Ieder zwangere kan zelf bepalen wat voor voeding zij wil geven als de baby geboren is. Je kunt kiezen voor borstvoeding of voor flesvoeding.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke optie voor je kindje. De samenstelling is precies afgestemd op de behoeftes van de baby. Borstvoeding heeft daarnaast veel voordelen voor zowel jouw gezondheid als die van je kindje. De afweerstoffen die de moedermelk bevat, beschermen je kindje voor infecties en verkleinen de kans op allergieën. Mogelijk wordt ook de kans op overgewicht op latere leeftijd verkleind.

Voordelen
Zelf ben je na de bevalling door het geven van borstvoeding sneller op je oude gewicht. Er zijn aanwijzingen dat langere tijd borstvoeding geven, de kans op borstkanker verkleint. Tijdens de borstvoeding worden jij en je kindje rustig en ontspannen, doordat er oxytocine (het gelukshormoon) vrijkomt.

In de eerste week is het geven van borstvoeding vaak een investering. Het is dan ook goed om je in de zwangerschap hierin te verdiepen. Een aantal kraamzorgorganisaties en beide ziekenhuizen geven voorlichtingsavonden over het geven van borstvoeding. Liever lezen ter voorbereiding? Aanraders zijn onder andere het boek ‘Borstvoeding, compleet handboek voor ouders’ en het boek ‘Borstvoeding’. Zo ben je straks optimaal voorbereid!

Kunstvoeding

Het is niet (altijd) vanzelfsprekend om borstvoeding te geven. Als je geen borstvoeding kan of wil geven, dan is kunstvoeding een goede optie. Het is belangrijk te kiezen wat het beste bij jou past en wat voor jou goed voelt. Er zijn veel verschillende varianten van kunstvoeding, dus het is goed om vooral te bedenken wat je hierin wil. Alle soorten en merken die in Nederland te koop zijn, zijn goedgekeurd en van goede kwaliteit. Ook zijn er veel verschillende soorten flessen te koop. Soms is het in de eerste week na de bevalling even zoeken naar welke fles en welke speen het beste werkt voor je kindje. De kraamverzorgster en wij zullen je hier uiteraard bij helpen.

Heb je vragen of twijfels over voeding?

De kraamverzorgster en wij zullen jullie uiteraard helpen en ondersteunen hierin! Mocht er om de een of andere reden meer expertise nodig zijn, dan is het goed contact op te nemen met een lactatiekundige. Zij is gespecialiseerd in het geven van borstvoeding en kan jullie verder op weg helpen.