Alles over echo's

Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode om je kindje al tijdens de zwangerschap in beeld te brengen. Bij het maken van echo´s worden geluidsgolven het lichaam ingestuurd. Deze botsen tegen een object (de baby) en worden teruggekaatst naar de camera.

De computer maakt hier 2D-, 3D- of 4D-beelden van. Op deze manier kunnen de organen en andere inwendige structuren van de baby worden onderzocht.

Verschillende echo’s

De meeste echo’s zijn mogelijk binnen onze eigen praktijk en door je eigen verloskundige. Denk hierbij aan de vroege echo, de termijnecho en eventuele groeiecho’s. Daarnaast hebben we een fijne samenwerking met echopraktijk First Look en Echotoon. Hier kunnen jullie terecht voor de medische echo’s: de 13 en 20 weken echo. 

Soorten echo's

pushpin-147918_640green

Vroege echo

Dit is een echo voor de 10e week van je zwangerschap. Deze plannen we in overleg in, bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad of als het onduidelijk is hoe ver je zwanger bent. Je kunt het hartje van je kindje zien kloppen vanaf 7 weken. Er wordt gekeken naar de locatie van de zwangerschap, de vruchtzak en of het één kindje is of misschien wel meer!

pushpin-147918_640green

Termijnecho

Deze echo is bedoeld om te kijken of het hartje van de baby klopt en om de lengte van het kindje te meten. Deze echo vindt plaats tussen de 10 en 12 weken van je zwangerschap. Verder wordt er net zoals bij de vroege echo gekeken naar de locatie van de zwangerschap en of het één kindje is of misschien wel meer. Met de gegevens van de termijnecho berekenen we de uitgerekende datum. Wij vinden het belangrijk om dit precies te weten. Zo kunnen we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed beoordelen.

pushpin-147918_640green

13-weken echo

De 13-weken echo is een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Voorbeelden hiervan bij deze termijn kunnen zijn een open ruggetje, waterhoofd, gat in het middenrif of een afwijking van de botten. Je kunt de echo laten doen tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13-weken echo als je ook meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Voor meer informatie, kijk onder het kopje ‘prenatale screening’.

pushpin-147918_640green

20-weken echo

Deze echo wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Met deze echo onderzoeken we de ontwikkeling van je kindje en kunnen jullie ook te weten komen of het een jongetje of een meisje wordt. De 20-weken echo is echter geen pretecho maar een medisch onderzoek. Voor meer informatie, kijk onder het kopje ‘prenatale screening’.

pushpin-147918_640green

Groeiecho

Een groeiecho wordt gedaan om je kindje te meten. Deze echo’s worden in overleg met ons ingepland en vinden dus niet standaard plaats. Tijdens de echo wordt de groei van het hoofdje, de buikomvang en het bovenbeenbotje opgemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje groeit zoals we zouden verwachten rond die termijn. Soms plannen we meerdere groeiecho’s in zodat er een goed beeld van de groei van je kindje ontstaat: een groeicurve. Een groeiecho kan al plaatsvinden vanaf 22 weken, en kan zelfs tot aan 40 weken nog ingepland worden. Echter, in de meeste gevallen zal de groeiecho tussen de 28 en 36 weken van je zwangerschap ingepland worden.

pushpin-147918_640green

Liggingsecho

Met deze echo wordt er gekeken naar de ligging van je kindje. Met 36 weken verwachten we dat je kindje in hoofdligging ligt. Sommige kindjes liggen namelijk niet met het hoofdje naar beneden maar met de billetjes; dit noemen we een stuitligging. We willen dit graag op tijd weten zodat we samen een plannetje kunnen maken voordat de bevalling begint; denk hierbij aan de mogelijk van een draaipoging en wel of niet vaginaal bevallen.

Bij verloskundigenpraktijk

maak op een unieke manier kennis met je kindje!