Het spiraaltje

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, die goed te combineren is met bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Ook is dit een vorm van anticonceptie, waar je na plaatsing, een aantal jaren niet meer over hoeft na te denken.

Praktische zaken

Er zijn twee groepen spiraaltjes: het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Hieronder vallen een aantal verschillende soorten spiraaltjes. Voor meer informatie hierover kun je kijken op www.anticonceptie.nl.

De plaatsing van de spiraal wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed, maar het tarief van de spiraal is afhankelijk van jouw keuze en een eventuele aanvullende verzekering. Kijk daarom voor de plaatsing even goed naar de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar.

spiraal

Geen zin meer in de pil?

Dan is een spiraaltje een prima vorm van anticonceptie die goed te combineren is met bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Met een spiraaltje hoef je de eerstkomende jaren niet na te denken over anticonceptie.

Plaatsen van een spiraaltje
In onze praktijk hebben wij ruime ervaring met het plaatsen en verwijderen van (alle soorten) spiralen. Hiervoor hoef je dus niet meer naar de huisarts of gynaecoloog. Iedere vrouw is hiervoor bij ons welkom: of je wel of geen cliënte bij ons geweest bent in de praktijk, student of in de overgang.

De afspraak voor het plaatsen van een spiraaltje duurt ongeveer 30 minuten. Je krijgt van ons voorafgaand aan de afspraak een brief met informatie over de spiraal die je hebt gekozen en de plaatsing hiervan. Omdat het plaatsen wat gevoelig kan zijn adviseren wij je om ongeveer een uur van te voren 400-600 mg ibuprofen of 2x 500 mg paracetamol in te nemen.

Indien je nog niet bevallen bent, dan plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens een menstruatie omdat je baarmoedermond dan altijd een klein beetje open staat. Dit zorgt ervoor dat de plaatsing van het spiraaltje makkelijker verloopt en daarbij weten we dan zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is belangrijk dat je tijdens de plaatsing van het spiraaltje geen SOA hebt. Twijfel je hierover? Je kan dit zelf online regelen via www.soacare.nl of via je huisarts.

Wil je je spiraal juist laten verwijderen? Dat kan ook bij ons. Indien de reden hiervoor een kinderwens is kun je het beste vooraf starten met het slikken van foliumzuur