Het hormoonstaafje

Een hormoonstaafje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, die goed te combineren is met bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Ook is dit een vorm van anticonceptie waar je, na plaatsing, een aantal jaren niet meer over hoeft na te denken.

Praktische zaken

Er is een soort hormoonstaafje, de Implanon NXT. Er zitten genoeg hormonen in voor drie jaar, daarna moet deze verwijderd en/of vervangen worden.  Als het hormoonstaafje in de menstruatie wordt geplaatst dan ben je meteen beschermd, anders adviseren we de eerste week nog aanvullende anticonceptie te gebruiken zoals bijv. condooms.

De plaatsing kost ongeveer €67,01 (NZa tarief) en wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoedt vanuit de basisverzekering. De Implanon zelf kost €126,00 en wordt na de leeftijd van 21 jaar alleen vergoedt vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

Wil je je hormoonstaafje juist laten verwijderen? Dat kan ook bij ons. Indien de reden hiervoor een kinderwens is, kun je het beste vooraf starten met het slikken van foliumzuur.

Implanon Maia Verloskundigen01

Plaatsing van het hormoonstaafje

Het staafje wordt aan de binnenkant van je bovenarm geplaatst, vlak onder de huid. Als je linkshandig bent plaatsen we het staafje aan de rechterkant en andersom. Het hormoonstaafje zit nu onzichtbaar in je arm en je hoeft jarenlang nergens meer aan te denken!

Plaatsen van een hormoonstaafje
In onze praktijk hebben wij ervaring met het plaatsen en verwijderen van de Implanon. Hiervoor hoef je dus niet meer naar de huisarts of gynaecoloog. Iedere vrouw is hiervoor bij ons welkom: of je wel of geen cliënte bij ons geweest bent in de praktijk, student of in de overgang.

De afspraak voor het plaatsen van het plaatsen van het hormoonstaafje duurt ongeveer 30 minuten in totaal. Het staafje wordt, na plaatselijke verdoving, geplaatst net onder de huid in de bovenarm; een relatief korte en eenvoudige ingreep. Van tevoren zal er eerst bepaald worden waar deze geplaats wordt. Je zult het staafje niet kunnen zien maar wel voelen. De eerste 3-5 dagen zal er een pleister over het hormoonstaafje heen zitten en de eerste 24 uur een verbandje om zwelling tegen te gaan.

Voor meer informatie over de Implanon kun je kijken op www.anticonceptie.nl