Zwanger, en nu?

Je bent in verwachting, van harte gefeliciteerd! Maar wat nu? Zodra je weet dat je zwanger bent is het belangrijk dat je contact met ons opneemt om een afspraak in te plannen. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig, je kunt je dus direct bij ons inschrijven! Als een gynaecoloog de zwangerschap en bevalling begeleidt, dan kun je je ook bij ons aanmelden voor de kraambedcontroles.

Controles door de verloskundige

Wat staat je allemaal te wachten? Tijdens de zwangerschap kom je een aantal keer op controle bij ons. De eerste afspraak vindt plaats tussen de 8e en 10e week van je zwangerschap. Naast het kennismaken zullen wij een aantal vragen stellen. Over de gezondheid van jou, je partner en familieleden. Mocht je eerder zwanger zijn geweest, dan nemen we daar de bijzonderheden van door. Indien je daarbij door een andere verloskundige of de gynaecoloog bent begeleid, dan verzoeken wij je om alle gegevens mee te nemen. We meten je bloeddruk en je gewicht. Geven uitleg over het bloedonderzoek. En bespreken de mogelijkheden van prenatale screening. Ook zijn we benieuwd naar je persoonlijke situatie, zodat we je zo goed kunnen begeleiden waar mogelijk.

Na de eerste controle kom je nog een aantal keer op vervolgcontrole. De afspraken tijdens de zwangerschap maak je in overleg met de verloskundige, je bent zo vaak welkom als je wilt. Wij geven stapsgewijs informatie over welke veranderingen de zwangerschap in het dagelijks leven brengt en bieden begeleiding op maat.
Bij iedere vervolgcontrole onderzoeken wij je algehele conditie en luisteren we naar het hartje van je baby. We meten je bloeddruk, voelen en meten de groei van de baarmoeder en van het kindje. Zwangerschap is een natuurlijk proces dat elke vrouw anders ervaart. Er vinden lichamelijke en emotionele veranderingen plaats. Blijdschap, zorgen, trots, angst en onzekerheden kunnen elkaar afwisselen. Schroom niet dit met ons te bespreken!

Niet vergeten: foliumzuur en vitamine D!

Misschien ben je voor de zwangerschap al gestart met het slikken van foliumzuur en vitamine D. Dat is mooi! Als je dit nog niet doet, adviseren we je hier zo snel mogelijk mee te starten. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby. Vitamine D zorgt voor een goede groei van je kindje.

Voeding en adviezen

Voor iedereen geldt in principe: eet gezond, gevarieerd en drink voldoende water (het advies is 2 liter per dag)! Eten voor twee is niet nodig in de zwangerschap, gemiddeld gezien heb je maar 500 kcal extra nodig. Bij sommige voedingsproducten kan je het risico lopen om besmet te worden met toxoplasmose of listeriose. Hier kun je flink ziek van worden. Deze producten kun je beter vermijden nu je zwanger bent:

  • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (filet americain, carpaccio, salami, ossenworst, rosbief)
  • Rauwe vis, gerookte vis, roofvis en rauwe schaal- en schelpdieren
  • Zachte kazen gemaakt van rauwe melk (au lait cru of ongepasteuriseerde melk)
  • Rauwe eieren of producten met rauwe eieren
  • Lever of lever producten

 

Vette vis eten is gezond, maar pas wel op met roofvissen (zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en tonijn). Deze kunnen relatief veel kwik en dioxines bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de baby.

Drink niet meer dan twee koppen koffie per dag, te veel cafeïne is niet goed. Verder adviseren we om tijdens de zwangerschap niet te roken, alcohol te drinken of drugs te gebruiken. Je kindje krijgt dit namelijk ook binnen, en dit kan schadelijk zijn. Mocht je hierbij hulp willen, laat het ons weten!

Let ook op met het verschonen van de kattenbak, in de uitwerpselen van katten kan namelijk toxoplasmose voorkomen. Gebruik handschoenen of laat het door iemand anders doen. Als je in de tuin werkt geldt dat het verstandig is om tuinhandschoenen te dragen en daarna goed je handen te wassen. Rauwe groenten en fruit eten ook altijd even goed wassen!