De kraamperiode

De eerste 10 dagen na de bevalling heet het kraambed (dag 1 is de dag van de bevalling). In deze tijd zijn wij ook verantwoordelijk voor jou en je pasgeboren kindje! De kraamverzorgster ondersteunt ons tijdens de bevalling en zal bij jullie thuis zijn de eerste 8 dagen na de bevalling.

Aanspreekpunt

De kraamverzorgster is jullie eerste aanspreekpunt; ze zal jullie alles leren over een pasgeboren baby en zij controleert elke dag de controles van jou en de baby. Ook kan ze jullie goed begeleiden bij het geven van zowel borst- als flesvoeding.

Wij hebben nauw contact met de kraamverzorgster; indien onze hulp of advies nodig is zal zij ons bellen. Natuurlijk staan wij ook altijd voor jullie klaar in het kraambed. Wij komen regelmatig langs om te zien hoe het met jou en de baby gaat, vragen te beantwoorden en adviezen te geven. En natuurlijk even spieken hoe prachtig jullie baby eruit ziet! Net als in de zwangerschap en tijdens de bevalling, mogen jullie ons in de kraamweek ook 24/7 bellen bij vragen, onzekerheden of problemen.

Wat mag je van ons verwachten?

  • Optimale zorg voor moeder en kind

  • Ondersteuning bij borst- of flesvoeding

  • Persoonlijke aandacht

  • Voorlichting en instructie

  • Regelmatige visites in het kraambed

  • 24/7 laagdrempelige bereikbaarheid

Kraamzorg
Kraamzorg is een uniek concept, nergens in de wereld werkt dit zoals in Nederland. Het is verstandig om je in de zwangerschap, het liefst voor de 16e week al aan te melden. Op deze manier staat er altijd een kraamverzorgster voor jullie klaar op het moment van de bevalling en de periode erna! Je hebt een vrije keuze in welke organisatie je wil en het beste bij je past. Tijdens de zwangerschap zullen we het hier ook over hebben, en krijg je van ons een aantal tips en/of folders mee.

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel wordt er een eigen bijdrage per uur gerekend. Dit kan vergoed worden als je aanvullend verzekerd bent, dus het is goed dit te checken bij je zorgverzekeraar.

In de kraamweek komt er een screener langs van het consultatiebureau voor de hielprik en de gehoortest. In principe hoef je hier niets voor te regelen, aangezien zij automatisch op de hoogte worden gesteld na de aangifte van je kindje (dit hoor je binnen 3 dagen na de bevalling te doen).

Als de kraamzorg en wij de zorg afsluiten, ongeveer 8-10 dagen na de bevalling, wordt de zorg overgenomen door het consultatiebureau. Zij zullen o.a. de groei van de baby in de gaten houden en de vaccinaties geven. In de tweede week na de bevalling komt de verpleegkundige van het consultatiebureau thuis bij jullie langs. Daarna zullen alle afspraken op het consultatiebureau plaatsvinden.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling zijn jullie van harte welkom voor een nacontrole op de praktijk. Allereerst vinden we het erg leuk jullie nog eenmaal te zien om de zorg volledig te bespreken en af te sluiten. Daarnaast kun je ook nog vragen stellen, eventueel over de bevalling of iets anders. Ook kunnen we de verschillende vormen van anticonceptie met je bespreken. Bel ons gerust voor een afspraak!