Wanneer bel je ons?

Hoe en wanneer de bevalling gaat beginnen is nog een verrassing, het kan op 2 manieren beginnen, namelijk met weeën of met gebroken vliezen.

Hieronder staan een aantal belinstructies wanneer te bellen als de bevalling begint. Maar als je ongerust bent, ergens over twijfelt of ons eerder nodig hebt, bel ons dan altijd! We staan 24/7 voor jullie klaar. Als de bevalling begint terwijl je nog geen 37 weken zwanger bent, bel ons dan altijd direct.

Weeën
Ongeveer 90% van de bevallingen begint met weeën. Je hoeft niet meteen bij de eerste wee te bellen. Je zult merken dat weeën zich opbouwen. Meestal start het met harde buiken en/of menstruatiekrampen, die steeds pijnlijker en regelmatiger worden. Bij echte weeën kun je er niet meer doorheen kletsen en deze moet je vaak ook wegzuchten.

We vinden het fijn als je bij een eerste kindje belt als de weeën een uur lang om de 3 tot 4 minuten komen en een minuut aanhouden. Bij een tweede of volgend kindje bel je bij weeën die een uur lang om de 4 tot 5 minuten komen en een minuut aanhouden.

Het kan zijn dat we andere afspraken met je maken, deze zullen we dan samen op het spreekuur met jou maken!

Bel ons

Heb je ons eerder nodig, twijfel je of ben je wat ongerust? Bel ons - we staan 24/7 uur voor jullie klaar!

Vruchtwater
Ongeveer 10% van de bevallingen begint met gebroken vliezen. Anders dan in films is dit niet altijd een grote plons. Dit kan ook een klein beetje zijn. Kenmerkend aan gebroken vliezen is dat je continu wat vruchtwater zult blijven verliezen, alsof je de hele tijd in je broek plast als het ware. Wees niet bang, vruchtwater wordt ook weer aangemaakt, dus jullie kindje komt niet zonder vruchtwater te zitten.

Als de vliezen ‘s nachts breken, het vruchtwater helder is, het hoofdje ingedaald is en je nog geen weeën hebt, hoef je ons niet direct te bellen. Bel ons op het moment dat de weeën begonnen zijn en anders de volgende ochtend vanaf 09.00 uur. Overdag mag je ons altijd bellen!

Bel ons direct als je vliezen gebroken zijn en:

  • Het vruchtwater groen of bruin is. Dit betekend dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft en omdat we de oorzaak niet weten, is dit reden tot extra monitoring van het hartje van de baby in het ziekenhuis
  • Het hoofdje nog niet ingedaald was bij de laatste controle.


Bloedverlies
Wanneer je de slijmprop verliest, zit hier meestal een beetje bloed bij. Hier hoef je je geen zorgen om te maken! Het verliezen van de slijmprop zegt nog niets over wanneer de bevalling gaat beginnen.

Wat bloedverlies bij je bevalling is normaal. De baarmoedermond gaat open staan en hier kan wat bloed bij vrijkomen. Mocht het op een menstruatie gaan lijken dan is het goed om te bellen.