Een kinderwens!

Heb je vragen over (gezond) zwanger worden of wil je meer informatie? Meld je dan aan voor ons gratis kinderwensspreekuur! We gaan graag met jullie het gesprek aan over jullie kinderwens en gezond zwanger worden. Een kinderwensconsult duurt ongeveer 30 minuten.

De volgende stap

De keuze is gemaakt, het is tijd voor de volgende stap: een kindje! Al voordat je zwanger bent, is het goed om te weten waar je rekening mee kan houden. Met behulp van deze online vragenlijst (www.zwangerwijzer.nl) zie je vooraf of de situatie van jou en je partner specifieke gezondheidsrisico’s kent. We vragen of je de ingevulde vragenlijst en uitkomst wil meenemen naar het consult.

Leefstijl

Jouw leefstijl en die van jouw partner kunnen namelijk van invloed zijn op je kans om zwanger te worden en is tevens belangrijk voor de gezondheid van het kindje.

Gezonde voeding en het slikken van foliumzuur vóór je zwangerschap verhoogt de kans op een gezond kindje. Eet daarom gezond en gevarieerd en beweeg voldoende. Roken, alcohol en drugs kunnen de gezondheid van het kindje juist nadelig beïnvloeden. Daarom adviseren we om hiermee al te stoppen als je een kinderwens hebt.
Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje of hazenlip bij het kindje. Wij raden aan om 4 weken voordat je zwanger wil worden al te beginnen met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag. De bedoeling is dat je dit elke dag inneemt tot en met 12 weken van je zwangerschap. Je kunt dit kopen bij de drogist of de apotheek. In sommige gevallen heb je een hogere dosis foliumzuur nodig, bijvoorbeeld als je een eerder kindje hebt met een open ruggetje of hazenlip of als jij of je partner hiermee geboren zijn.

Neem bij twijfel contact met ons op of met je huisarts. In de meeste zwangerschap multivitaminen zit ook genoeg foliumzuur, dan hoef je dit niet meer los bij te slikken.

vegetables-155616_640